Draagvlak is essentieel voor het slagen van projecten, zeker omdat grootschalige opwek van hernieuwbare energie impact heeft op de leefomgeving van veel Nederlanders. We vinden het daarom belangrijk om de (directe) omgeving van onze projecten te betrekken. Daarnaast staat in het klimaatakkoord een algemeen streven naar vijftig procent lokaal eigendom van energieprojecten in 2030.
Daarom onderscheiden we twee soorten participatie:
Procesparticipatie
Wat is het?
In het klimaatakkoord is het belang van maatschappelijk draagvlak voor hernieuwbare energieprojecten onderstreept. Als initiatiefnemer hebben we vaak samen met de gemeenten de verantwoordelijkheid om de omgeving te betrekken. Daarmee beginnen we al in de verkenningsfase.
Wat hebben we geleerd?
Betrek de omgeving in een zo’n vroeg mogelijk stadium bij het project.
Hoe pak je dat aan?
We beginnen met de ideeën vanuit de omgeving. Vervolgens onderzoeken we of die technisch mogelijk zijn en kijken we naar de economische haalbaarheid.
Tip voor nieuwe projecten
Start met een blanco vel en geef alle ideeën van betrokkenen uit de omgeving de ruimte. Ideeën die vanwege technische of economische redenen niet mogelijk zijn vallen in een later stadium af. Leg goed uit waarom bepaalde ideeën niet uitvoerbaar zijn.
Financiële participatie
Wat is het?
In het Klimaatakkoord staat een algemeen streven naar vijftig procent lokaal eigendom van energieprojecten in 2030. Met financiële participatie geeft een initiatiefnemer of ontwikkelaar de omgeving de mogelijkheid om financieel deel te nemen aan het energieproject of op een andere manier profijt te hebben van de opbrengsten van het project.
Wat hebben we geleerd?
Er zijn verschillende vormen van financiële participatie:
- Mede-eigenaarschap: omwonenden profiteren mee via bijvoorbeeld een energiecoöperatie of vereniging.
- Financieel deelnemen: omwonenden nemen deel met een gering financieel risico, bijvoorbeeld via aandelen of obligaties.
- Omgevingsfonds: een deel van de financiële opbrengsten wordt gestort in een fonds ten behoeve van de omgeving of maatschappelijke doelen.
- Omwonendenregeling: direct omwonenden krijgen een voordeel zoals korting op stroom, in natura of investeringen in woningverduurzaming.
Hoe pak je dat aan?
De best passende vorm van financiële participatie is afhankelijk van het project en de wensen van omgeving.
Tip voor nieuwe projecten
Bekijk samen met gemeenten bij ieder energieproject of en op welke wijze financiële participatie een plek kan krijgen. Dit is echt een lokaal proces.