Het traject van de Zonneroute A15 ligt langs de A15, van de Tweede Maasvlakte tot aan de tunnel onder de Noord bij Ridderkerk. Dit is rijksgrond en grond van de RES-partijen van de regio Rotterdam Den Haag en/of van derden. In dit project kijken we naast zonneparken langs de snelweg ook naar het plaatsen van zonnepanelen op geluidsschermen en overkappingen, bijvoorbeeld bij verzorgingsplaatsen.
Op 15 november 2021 zijn we gestart met de voorverkenningsfase. In deze fase hebben we de technische en geografische scope van het project vastgelegd en een eerste indicatie gegeven van de (mogelijke uitdagingen rondom de) economische en maatschappelijke haalbaarheid. Dit vormt de basis voor de verkenningsfase die we in januari 2023 zijn gestart. In die fase werken we de locatiekeuze, het type en de omvang van de zonneparken uit.
- Lengte traject: 43 km lang, opgedeeld in 75 hectare rijksgrond (en water) en 18 hectare gemeentegrond.
- Potentie: circa 25-75 Megawatt. Dit komt overeen met stroom voor 7.500 tot 25.000
huishoudens.
- Partners: Rijkswaterstaat, RES Rotterdam Den Haag, inclusief de betrokken overheden provincie, gemeenten en waterschap).
- Status project: verkenningsfase
- Planning: in januari 2023 is de verkenningsfase gestart.
Kenmerken
Het traject van de Zonneroute A15 ligt in een zeer bedrijvige en complexe omgeving met veel wegen, een spoor, een vaarweg en een leidingenstraat. De meeste potentie voor de opwek van duurzame energie ligt rond drie knooppunten: het Beneluxplein, het Vaanplein en knooppunt Ridderkerk. Daarnaast zijn er enkele relatief kleine gebieden binnen het project aangemerkt.
De A15 loopt door stedelijk, industrieel en open landschap. Een groot deel van de zone langs de A15 dient ook als leidingenzone die nu, en nog meer in de toekomst, een belangrijke rol zal spelen in het transport van elektriciteit, brandstoffen, CO2 en warmte.