In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoeken Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of dit mogelijk is. Binnen het pilotprogramma Hernieuwbare energie op rijksgrond zijn 10 locaties in Nederland aangewezen. De verkenning Duurzaamheidsroute A35 is één van deze pilotlocaties.
Input vanuit inspraaktrajecten
Om de klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, doen 30 energieregio's een voorstel om energie duurzaam op te wekken. De gemeenten doen hiervoor een voorstel welke mogelijkheden er op hun grondgebied zijn voor zon en wind. Uit de verschillende inspraaktrajecten van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden blijkt dat duurzame opwek van energie langs rijkswegen een acceptabele oplossing is.
Provinciale zonneladder
Het kabinet is met provincies en gemeenten een voorkeursvolgorde overeengekomen die gehanteerd zal worden bij het toestaan van nieuwe zonneparken. De voorkeursvolgorde, beter bekend als de Zonneladder, voorziet in het ontzien van landbouw- en natuurgronden en het stimuleren van zon op dak. De zonneladder van de provincie Overijssel is ook van toepassing op het pilotproject Duurzaamheidsroute A35: we vinden het belangrijk hier aan bij te dragen.