Duurzaamheidsroute A35 kan energie opwekken voor 25.000 huishoudens
De Duurzaamheidsroute A35 kan naar verwachting minimaal 75 GWh tot maximaal 100 GWh aan energie opwekken. Dat is genoeg voor zo’n 25.000 tot 35.000 huishoudens in Twente. Dat blijkt uit een verkenningsrapport dat is vastgesteld door de colleges van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden, gedeputeerde staten van de provincie Overijssel en de besturen van Rijkswaterstaat, Waterschap Vechtstromen en netbeheerder Enexis.
Deze samenwerkingspartners gaan nu verder met het uitwerken van de ideeën uit het verkenningsrapport. Het project is onderdeel van het landelijke pilotprogramma ‘ Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER) Energie op Rijksvastgoed | Energie op Rijksgrond’ in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).
Uit de verkenning blijkt dat de gronden langs de rijkswegen A35 en een deel van de A1 geschikt zijn voor zonnevelden. Het gaat om bermen langs de 35 km lange N35/A35 van Nijverdal naar Enschede en het deel A1 binnen de gemeentegrenzen van Hengelo.
Samen met omgeving
Tijdens de verkenningsfase en de planfase hebben de samenwerkingspartners in 2021 en 2023 in kaart gebracht wat de mogelijkheden van de Duurzaamheidsroute A35 zijn. Daarbij hebben zij ook de omgeving nauw betrokken via een digitale enquête via de website en verschillende rondes (online) bijeenkomsten. Ideeën, vragen en wensen zijn waar mogelijk meegenomen in de verkennings- en planfase.
Webinar terugkoppelbijeenkomst 29/02/2024
Hoe het er nu voorstaat is te zien in het webinar die in februari 2024 is uitgezonden. Het webinar was te volgen op Youtube en kunt u hier terugkijken: https://youtu.be/IAWO93YXoQM. In het webinar worden de uitkomsten van de participatierondes in oktober en november besproken en worden de definitieve onderzoekslocaties gepresenteerd. Het participatieverslag en de kaart met de onderzoekslocaties die tijdens de webinar besproken werden vindt u hier: Bibliotheek
Hoe nu verder
We zitten nu in de planfase. Het verkenningsrapport vormt het uitgangspunt voor de uitwerking. In de uitwerking moet duidelijk worden welke landschappelijke invulling nodig is en welke planning daarbij hoort. Met andere woorden; het ontwerp voor de Duurzaamheidsroute A35 wordt concreter. Dat duurt ongeveer een jaar. Ook in deze fase hebben de gemeenten, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat en Enexis aan de omgeving gevraagd om mee te denken over de uitwerking en uitvoering. De partners borduren voort op eerdere gesprekken en opmerkingen en kijken naar eventuele nieuwe ideeën en kansen. Om deze reden werden er in oktober en november 2023 zeven bijeenkomsten georganiseerd. Hier hadden omwonenden nogmaals de mogelijkheid om mee te denken over de invulling en randvoorwaarden van de duurzaamheidsroute.
Twentse samenwerking
De Duurzaamheidsroute A35 is een gezamenlijk pilotproject van 6 gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden) met Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf, de Provincie Overijssel, waterschap Vechtstromen en Enexis. Uit eerdere gesprekken over de Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente) blijkt dat er een sterke voorkeur is voor de opwek van duurzame energie langs rijkswegen. Lees meer over de Duurzaamheidsroute A35.
Duurzame energie opwekken wordt steeds belangrijker. We willen met z’n allen minder broeikasgas, zoals CO2, uitstoten en meer energie duurzaam opwekken. Broeikasgassen zorgen mede voor de opwarming van de aarde. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het leven op aarde. Daarom zijn er wereldwijd, landelijk, maar ook regionaal afspraken gemaakt om duurzame energie op te wekken. De Duurzaamheidsroute A35 sluit aan bij deze afspraken.
Meer achtergrond
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de Rijksoverheid – waar mogelijk – de gronden die in haar bezit zijn, beschikbaar stelt voor het duurzaam opwekken van hernieuwbare energie. Centrale en decentrale overheden werken daarom samen op 10 locaties in Nederland om rijksgronden beschikbaar te stellen voor het opwekken van zonne- en/of windenergie. De Twentse Duurzaamheidsroute A35 is één van deze pilots. Meer informatie over de pilots in Nederland kunt u vinden onder projecten.
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Duurzaamheidsroute A35? Abonneer u dan op de nieuwsbrief.