In het OER-project A1 Utrecht verkennen de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of het mogelijk is om zonnepanelen op overheidsgronden langs de A1 en A27 te plaatsen.
De partijen onderzoeken welke overheidsgronden binnen 500 meter langs de A1 en A27 kansrijk zijn voor de opwek van zonne-energie. Kansrijke gronden zijn gronden die bijvoorbeeld goed in de zon liggen, waar weinig bomen staan en waar zonnepanelen veilig kunnen worden geplaatst ten opzichte van de weg. Op veel plekken gelden er beperkingen, bijvoorbeeld omdat de grond al voor andere doeleinden is bestemd. Hierdoor zijn er gedurende het project locaties afgevallen.
Nadat het onderzoek is afgerond, start de zoektocht naar een ontwikkelaar. Dat gebeurt via een openbare inschrijving. De gekozen ontwikkelaar gaat in gesprek met de omgeving om tot een ontwerp te komen. Uiteindelijk bepalen de gemeenten of de ontwikkelaar een vergunning krijgt. Daarna mag de ontwikkelaar starten met de plaatsing van zonnepanelen langs de A1 en A27.
Het project in het kort
- Projectgebied: We onderzoeken binnen een straal van 500 meter langs de A1 en A27 welke overheidsgronden kansrijk zijn voor de opwek van zonne-energie. Het projectgebied loopt vanaf knooppunt Hoevelaken tot en met knooppunt Eemnes (A1) en het deel van de A27 in Eemnes.
- Potentie: energie voor grofweg 2.000 tot 5.000 huishoudens
- Partners: Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes en de Provincie Utrecht.
- Status project: verkenningsfase
- Processtappen:
- Voorbereiden tender (2025)
- Tender open
- Kiezen ontwikkelaar
- Ontwikkelaar gaat in gesprek met de omgeving om tot een ontwerp te komen.
- Ontwikkelaar krijgt vergunning mits hij voldoet aan alle voorwaarden en afspraken die eerder in het proces zijn gemaakt.
- Bouw zonneveld
- Opwek zonne-energie langs de A1 Utrecht en A27 Utrecht
Projectgebied A1 Utrecht
Participatie met omgeving
In het project gaat het om overheidsgronden dicht langs de snelwegen A1 en A27. Lang niet alle gronden langs deze snelwegen zijn in het bezit van overheden en geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Het aantal omwonenden dat de zonnepanelen kan zien, is daarmee beperkt. De gekozen ontwikkelaar gaat met de omgeving in gesprek. Onderdelen van de participatie met de omgeving zijn bijvoorbeeld het ontwerp, de wensen van omwonenden en mogelijkheden om financieel te profiteren van het project. Meer uitleg over de vormen van financiële participatie vind je hier.
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over dit project? Laat dan je gegevens achter op het contactformulier zodat we je kunnen benaderen.