Start verkenningsfase duurzame energie-opwek langs snelwegen A7 en A8

18-04-2024
403 keer bekeken 0 reacties

In het samenwerkingsproject A7-A8 zoeken we naar mogelijkheden om langs de A7 en A8 in Noord-Holland grootschalig duurzame energie op te wekken. Het project neemt nu de volgende stap naar de verkenningsfase.

In het afgelopen jaar is een voorverkenning gedaan naar locaties voor het opwekken van duurzame energie op dit traject. Het project heeft kansrijke gronden van het Rijk, maar ook van de gemeenten in kaart gebracht. Op basis van deze bevindingen neemt het project nu de volgende stap naar de verkenningsfase.

In de verkenningsfase wordt uitgewerkt hoe zonnepanelen langs de weg vormgegeven worden. Ook omwonenden kunnen in deze fase meedenken over het ontwerp. Zij worden betrokken door gemeente of provincie om hun inbreng te kunnen geven. De verwachting is dat de verkenningsfase medio 2025 is afgerond.

Samenwerking Rijk, provincie, gemeenten

Het project A7-A8 is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, provincie Noord-Holland en de gemeenten Hollands Kroon, Medemblik, Koggenland, Hoorn, Edam-Volendam, Purmerend, Wormerland, Zaanstad en Oostzaan.

Alle betrokken partijen hebben op 11 april 2024 een intentieverklaring ondertekend. Hiermee verbinden de partijen zich in 2024 aan het verkennen van de mogelijkheden van de opwek van duurzame energie langs de snelwegen A7 en A8 in Noord-Holland. Door het ondertekenen van de intentieverklaring komt Noord-Holland weer een stap dichter bij de klimaatdoelstelling. 

Regionale Energiestrategie

Het project heeft als doel om een concrete bijdrage te leveren aan het realiseren van de opgave van de Regionale Energiestrategie-regio's (RES) van Noord-Holland. In 2030 moet 70% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen zoals wind- en zonne-energie. Om aan de slag te gaan met het landelijk Klimaatakkoord, werken regionale en lokale partijen in Noord-Holland samen aan de Regionale Energiestrategie.

Programma OER

Het project A7-A8 is onderdeel van het Rijksprogramma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). Met dit programma stelt het Rijk het eigen vastgoed ter beschikking voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Andere OER-projecten in Noord-Holland zijn: Zonneroute Gooi- en Vechtstreek, Energieroute Noord-Holland en Zon langs de A7.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen